MOJ ЧЛАНАК: “Преко Рачка до Велике Албаније”

Kosovo Albanian members of the ISIS/DAESH

Ове 2019. г. се навршавају две деценије од НАТО бомбардовања СРЈ и потписивања тзв. „Кумановског војно-техничког споразума“ (9. јуна 1999. г.) између НАТО пакта и представника власти тадашње СРЈ којим је престала ваздушна агресија НАТО пакта на Србију и Црну Гору и којим су копнене снаге НАТО пакта, пресвучене у униформе мировних снага УН (КФОР) добиле легитимитет да у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН окупирају КосМет – управо оно што је америчка администрација ултимативно и захтевала од СРЈ у Рамбујеу почетком исте те 1999. г. 

Рачак: Побијени ОВК терористи

До данас постоје контроверзна тумачења стварних и крајњих (политичких, геополитичких, војних, економских и др.) разлога за директно и крајње једнострано уплитање Запада, а пре свега САД, у КосМетску кризу 1998. г.-1999. г., али сматрамо да је почетком новембра месеца 2010. г. америчка администрација коначно након читавих 15 година политике храњења албанског сецесионизма на КосМету отворила своје праве карте из којих се јасно види који су били прави и једини циљеви Пентагона и Беле куће у колевци Србије. Да се потсетимо да је управо америчка администрација била та која је средином 1995. г. основала и након тога латентно наоружавала тзв. ОВК – класичну терористичку (у техничком смислу вршења борбених дејстава) организацију типа Хамас, Хезболах, ИРА или ЕТА, а која се од почетка свог терористичког деловања јавно залагала за отцепљење КосМета од Србије и за стварање Велике Албаније по политичким плановима Прве Призренске лиге из 1878. г. као и свих осталих албанских лига након Берлинског конгреса.

У сваком случају, новембра 2010. г., смо сазнали од стране оперативног миљеника Вашингтона за „КосМетско питање“ – пензионисаног генерала америчке војске Виљема Вокера, бившег шефа тзв. „Верификационе мисије“ ОЕБС-а за КосМет из 1998. г./1999. г., да лично подржава неформалну албанску иницијативу за уједињење КосМета са Албанијом. Наравно, није тешко закључити, а ни видети, да се иза оваквих „приватних“ изјава Вокера у ствари крију званични ставови самог Вашингтона. Вокер је врло вероватно 2010. г. и изабран да отпочне дипломатску пропаганду и борбу за легализацију стварања Велике Албаније управо стога што је и одрадио највећи део посла за америчку администрацију и албански лоби почетком 1999. г. припремивши терен за војну агресију НАТО пакта на СРЈ исфабриковавши мит о „масакру“ у селу  Рачак јануара 1999. г. („Вокеров Глајвиц“). Ипак, и Виљем Вокер и Хашим Тачи су касније признали да је „масакр“ у селу Рачак била исфабрикована политичко-медијска лаж како то показује др. Војин Јоксимовић у својој обимној студији Kosovo is Serbia. Не би нас зачудило да се ускоро Бела кућа поново пропагандно позове на овај случај ради верификације званичног проглашења нове Велике Албаније у Тирани на основу Тачијеве (нелогичне) филозофије да наводно онај ко је направио Сребреницу нема више моралног права на КосМет, а након (политички крајње исфабрикованог) Рачка политичка судбина КосМета се опет наводно налази искључиво у албанским рукама.

Међутим, на основу овакве Тачијеве пропагандне логике, Албанци (тј. Шиптари) као народ немају више права да живе на КосМету обзиром на масовне злочине геноцида које су припадници њихове народности починили над месним Србима како пре тако и за време, а поготово након рата за КосМет 1998. г.-1999. г. О шиптарском терору и геноциду над Србима и српском културном баштином на КосМету под НАТО окупацијом као и о карактеру политичке власти на КосМету након јуна 1999. г. видети нпр. италијански документарни филм La Guerra Infinita. Након јуна месеца 1999. г. најобимнији и уједно најорганизованији албански терор над месним српским становништвом КосМета уз прећутну подршку НАТО-КФОР снага био је тзв. „Мартовски погром“ који је трајао три дана 17.-19. марта 2004. г.

Познато је да се на неким надгробним споменицима палим борцима ОВК налазе угравиране мапе Велике Албаније – тј. политичко-националног пројекта за који се ОВК и борила (видети документарни филм Бориса Малагурског KosovoCan You Imagine? из 2009. г.) што само потврђује искреност Вокерове изјаве из 2010. г. да се америчка администрација од самог почетка КосМетске кризе залагала за формирање Велике Албаније са КосМетом. „Случај Рачак“ је само послужио као информативно-пропагандни окидач да се коначно и започне са реализацијом великоалбанског пројекта из 1878. г.

Пројекат Велике Албаније

Др Владислав Б. Сотировић

www.global-politics.eu/sotirovic

sotirovic@global-politics.eu

© Владислав Б. Сотировић 2019

Origins of images: Facebook, Twitter, Wikimedia, Wikipedia, Flickr, Google, Imageinjection, Public Domain & Pinterest.

Read our Disclaimer/Legal Statement!

Чланак је објављен у београдској Политици 2. априла 2019. г.

Текст чланка

Разграничење са Албанијом 1912.-1914. г.
Share
Vladislav B. Sotirovic

Written by Vladislav B. Sotirovic

DISCLAIMER: Knowledge and best practice in this field are constantly changing. As new research and experience broaden our understanding, changes in research methods, professional practicies, or medical treatment may become necessary. Practitioners and researchers must always rely on their own experience and knowledge in evaluating and using any information, methods, compounds, or experiments described hereign. In using such information and/or methods they should be mindful of their own safety and the safety of others, including parties for whom they have a professional responsibility. To the fullest extent of the law, neither the editor nor the author, assume any liability for any injury and/or damage to persons, property, institutions, nations or states as a matter of products liability, negligence or otherwise, or from any use or operation of any methods, products, instructions, or ideas contained in the material on this website. The editor and authors are not morally, scientifically or legally responsible for any inaccurate or incorrect statement in the text and material found on the website www.global-politics.eu/sotirovic

Website: http://www.global-politics.eu/sotirovic/

Share
error

www.global-politics/sotirovic