МОЈ КОМЕНТАР: “Ко су Арнауташи?”

Share

Hits: 155

Балканолошким историчарима и етнолозима је добро познат процес конвертирања (преверавања) аутохтоног етничког српско-словенског становништва Косова и Метохије (КиМ) прво у исламску вероисповест и коначно у албанску (арбанашку, шћипетарску) националност – процес који је био најактивнији у 19. веку. Код многих косметских албанских фисова (племена) постојало је колективно памћење о конвертовању у ислам из хришћанства чак и у 20. веку. Средином 19. века се знало да је већина албанских фисова на КиМ у прошлости (кад су били хришћани) славила славу што је један од најјачих аргумената о њиховом исконском српском пореклу. За многе фисове се тачно зна и које су славе славили (нпр., фис Бериша Св. Николу) као и које им је етнографско порекло (нпр., фис Краснићи је његушко-дробњачког порекла). Познато је и старо предање у коме има доста историјске истине о заједничком пореклу црногорских племена и фисова из северног дела данашње Албаније.

Након масовне албанске колонизације КиМ са простора северне Албаније од средине 18. века и фактички окупације ове централне области старе српске државе, српско православно становништво се нашло у арбанашко-муслиманском окружењу које је уживало све друштвене, економске и политичке повластице од стране отоманских власти па су стога локални Срби једноставно били принуђени да се прилагођавају новонасталој ситуацији, тј. довијају како су знали и умели како би преживели у политичкој и верској средини у којој су и правно и фактички третирани као житељи другог реда обзиром да су били хришћани, тј. немуслимани. Новопридошли житељи на КиМ из северне Албаније су силом отимали хришћанска имања и стога да би се некако заштитили многи Срби хришћани су и под претњама одлучили да излаз из овакве гангстерске ситуације потраже у конвертовању у исламску вероисповест како би зауставили терор албанских муслиманских фисова.

Треба се подсетити и да је након укидања Пећке патријаршије 1766. српски народ на КиМ остао без једине заштитне националне институције па је стога муслимански притисак на хришћане да прихвате ислам био још снажнији и делотворнији. Међутим, процес исламизације је као крајњу консеквенцу имао потпуно арбанашење бивших Срба и хришћана у наредним деценијама што је подразумевало прихватање албанских обичаја, традиције као и језика. Ретки су примери на КиМ да се процес исламизације коначно није завршио арбанашењем – Гора у залеђу Призрена је један од оваквих ретких примера и то стога јер је исламизација започета релативно касно и јер је регион Горе био географски изолован. Горанци и данас говоре српским језиком а са Албанцима нису у добрим међуетничким односима.

Историјски извори с почетка 20 века говоре о небитним разликама између етничких Албанаца и поарбанашених Срба – Арнауташа. Ипак, један од битнијих момената у разликама, како је то Бранислав Нушић забележио, био је тај да су морални назори Арбанаса били на знатно вишем нивоу него у Арнауташа. Процес арнауташења исламизованих Срба на КиМ је отприлике (по Јовану Цвијућу) ишао овим редом: Срби муслимани су се женили Албанкама из арбанашких фисова тако да су преко својих супруга улазили у арбанашку племенску заједницу где су убрзо примали албански језик, ношњу, културу, обичаје и традицију и тако постајали прво Арнауташи а касније Арбанаси (Албанци). Њих су Арнауташима звали Срби хришћани како би их разликовали од правих етничких Албанаца све док се Арнауташи нису потпуно албанизовали и тако претопили у албанску нацију. Арнауташи су, наравно, поред албанског језика говорили и српски чак и до четврте генерације. Арнауташи су фактички били једна флотантна група која је флуктуирала између албанског, турског и српског етнокултуролошког идентитета све док се нису потпуно албанизовали услед вере и животне средине која је била углавном албанска.    

Проф. др Владислав Б. Сотировић

Вилњус, Литванија     

www.global-politics.eu/sotirovic

sotirovic@global-politics.eu

© Vladislav B. Sotirović 2021

Personal disclaimer: The author writes for this publication in a private capacity which is unrepresentative of anyone or any organization except for his own personal views. Nothing written by the author should ever be conflated with the editorial views or official positions of any other media outlet or institution. 

Origins of images: Facebook, Twitter, Wikimedia, Wikipedia, Flickr, Google, Imageinjection, Public Domain & Pinterest.

Read our Disclaimer/Legal Statement!

Donate to Support Us

We would like to ask you to consider a small donation to help our team keep working. We accept no advertising and rely only on you, our readers, to keep us digging the truth on history, global politics, and international relations.

FOLLOW ME ON SOCIAL PLATFORMS
Share